Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang

Balatonderics

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely több mint 5 km-es hosszával Magyarország 10. leghosszabb barlangja. A ’90-es évek elejéig csak 30 m hosszúságban ismert barlang a bejárat környékén dúsan tenyésző védett, örökzöld szúrós csodabogyó nevű cserjéről kapta a nevét.

A Csodabogyós-barlang a hazai tektonikus barlangok legszebb példája. A járatok kialakulásában a Keszthelyi-hegység keleti pereme lépcsős vetődéses szerkezetének hasadékrendszere játszott fő szerepet. Ennek megfelelően a feltárt járatok több, egymással párhuzamos, illetve ezekkel 60 fokos szöget bezáró tektonikai vonalra illeszkednek, 1-4 m átmérőjű hatalmas hasadékfolyosókat, aknákat és termeket alkotva. Óriási hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit. A falakon helyenként megfigyelhetőek az elmozdulások nyomai, a szép vetőtükrök. A barlang járatainak 10%-a dunántúli viszonylatban páratlanul gazdag cseppkőképződményekben, amelyeknek szinte minden formája megtalálható (függő és álló cseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőlefolyások és -zászlók).

A Csodabogyós-barlang méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás és barlangkutatás technikájának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egész évben, naponta indít szakvezetéses barlangi kalandtúrákat egy rövidebb (alap túra, 400 m, 1,5-2 óra) és egy hosszabb (extrém túra, 900 m, 3,5-4 óra) útvonalon. Az igazgatóság a kalandra vágyók számára biztosít barlangászoverallt, fejvédőt és fejlámpát, valamint a belépőjegy ára tartalmazza a balesetbiztosítást is.

Olvasson további információkat a barlangról és a barlangtúráról.

Kapcsolódó oldalak