Mészégető-források-barlangja

Mészégető-források-barlangja

Orfű

Az Orfűi-tó nyugati partján, kőbányászat során kialakított közel 10 m magas sziklafal tövében nyílik a Mecsek harmadik leghosszabb barlangrendszere, a változatos járatméretű, aktív patakos Mészégető-források-barlangja. A 330 m hosszan feltárt rendszer középső-triász sötétszürke mészkőben alakult ki. A könnyen járható, folyosókból és kisebb termekből álló forrásbarlang vízesésekkel és szifonokkal tagolt járatainak átlagos szélessége 1 m, magasságuk 1,5–3 m között mozog.

A falakat oldásos formák gazdagon díszítik, amelyek között a különböző méretű kőpengék, üstök, karrok és áramlási kagylók egyaránt megtalálhatók. Több helyen a szelektív oldódás eredményeképpen jól tanulmányozható a kőzet rétegzettsége. A barlang cseppkövekben viszonylag szegény, jelentősebb cseppkövesedés inkább csak a magasabban lévő, árvízmentes üregekben figyelhető meg. A falakat – és a cseppköveket – helyenként jellegzetes fekete bekéregződés borítja, ami nagyrészt mangán-oxidból áll. A szürke befoglaló kőzet és a fekete kéreg különleges hangulatot kölcsönöz a barlangnak.

A Mészégető-források-barlangja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett szakvezetéses, overallos barlangtúra keretében, előzetes bejelentkezés alapján járható be. A túrák kedden, csütörtökön és szombaton 14 órakor indulnak. A túra elején az alacsony, mintegy 60 cm magas, 2 m széles bejárat után négykézláb haladva érjük el az első szifon előtti, 2 méter átmérőjű és másfél méter magas termet. Az igazi kalandok ez után kezdődnek! A szifonon átjutva helyenként iszapréteggel kell megküzdeni, szűkületeken préseljük át magunkat, vagy derékig érő vízben gyalogolunk. A nehézségeket feledteti a látvány és az élmény. A túra során a második szifontóig, 200 méter hosszan hatolunk be a barlangba. A szükséges barlangi alapfelszerelést a túravezető biztosítja a résztvevők számára, gumicsizma viselése erősen ajánlott.

A barlangtúrát érdemes összekötni az Orfűi Vízfő tanösvény bejárásával.

További információk a barlangtúráról a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján és itt találhatók.

 

Kapcsolódó oldalak