Hillebrand Jenő-barlang

Hillebrand Jenő-barlang

Parasznya

Az 1947-ben feltárt Hillebrand Jenő-barlang, más néven Kő-lyuk II. a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a Csókás és a Felső-forrás közötti piros + jelzett turistaúttól gyalogösvényen, északi irányban közelíthető meg. A barlang alig észrevehető bejárata egy lejtőoldali katlan alján, stabilizált, nagytömbös omladék között található. A felső-triász mészkőben keletkezett barlangra változatos formakincs jellemző: mennyezeti csatorna, mennyezeti sík, gömbüst, meander, színlő, patakmeder egyaránt megtalálható.

A járatokat függő, álló, kéreg, léc, lefolyás és zászló formát mutató cseppkövek és montmilch, valamint borsókő díszíti. Egyik termében az újkőkori bükki kultúra emberének a nyomaira, cölöpkunyhójának maradványaira (cölöplyukak, edények, tűzhely stb.). Magyarország egyetlen paleolit korú ősember „rajza” is itt található, amely az ilyen jellegű karcok legkeletibb előfordulása Európában.

A Hillebrand Jenő-barlang látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál. A Cölöplyukas-teremig vezető, kb. 35 perces szakvezetéses, könnyű barlangi túra akár felszíni öltözékben is látogatható, sisakról és fejlámpáról a túravezető gondoskodik.

További információk a barlangtúráról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvashatók.

Kapcsolódó oldalak