Meteor-barlang

Meteor-barlang

Bódvaszilvás

Bódvaszilas községtől északnyugatra, az országos kéktúra Alsó-hegyen vezető szakaszán, a Kisvizes-töbör alján, egy sziklafal tövében nyílik hazánk egyik leglátványosabb víznyelőbarlangja, az 1961-ben feltárt Meteor-barlang. Az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része. A helyenként omladékos, aknákkal tagolt járatok triász időszaki mészkőben alakultak ki. A lépcsőzetesen mélyülő barlang alsó részén található az ország egyik legnagyobb barlangterme, a 90 m hosszú, 20-30 m széles Titánok csarnoka, amit hatalmas állócseppkövek és cseppkőoszlopok (Titánok), valamint bambusz- és szalmacseppkövek, cseppkőzászlók, -lefolyások, -függönyök, -medencék szín- és formagazdagsága és a heliktitek (görbe cseppkövek) tömeges megjelenése tesz látványossá.

A Meteor-barlang tág víznyelőjáratának és a víznyelőkörnyék talajadottságainak köszönhetően a bőséges táplálékadottságú barlangok közé tartozik. Ezt bizonyítja, hogy a kutatók 90 álltafajt tudtak elkülöníteni, amelyek közül 13 bizonyult valódi barlanglakónak

A Meteor-barlang az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett, igazi extrém barlangtúra keretein belül, szakvezetéssel látogatható. A nagyközönség számára megnyitott barlangok közül a Meteor-barlang bejárása állítja a legnagyobb kihívás elé a látogatót és igényli egyben a legjobb erőnlétet. A túrák az aggteleki barlangpénztár elől indulnak és oda is érkeznek vissza. A pénztártól a résztvevőket a nemzeti park igazgatóság gépjárműve szállítja Bódvaszilasra, illetve a túra végeztével vissza Aggtelekre. A barlang bejáratának eléréséhez először fel kell mászni az Alsó-hegyre. A már említett töbör alján nyíló szűk bejáraton át lehet bejutni a Meteor-barlangba.

A kb. 3 órás barlangtúra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretű és páratlan cseppkőgazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát. A túra során az Aggteleki-karszt földalatti élővilágának képviselői is szem elé kerülhetnek, mint például az endemikus aggteleki vakrák. A túrához alapfelszerelést (sisak, lámpa, overall) a túravezető biztosít gumicsizma viselése erősen ajánlott. A felszínre kiérve a száraz váltóruha nagyban elősegíti a barlangban szerzett élmények zavartalan feldolgozását.

További információk a barlangtúráról az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághonlapján találhatók.

Barlangtúra előtt vagy után érdemes bejárni az aggteleki barlangpénztár közeléből induló Baradla tanösvényt.

Jósvafőn a Fürkész ösvény és a Tohonya-Kuriszlán tanösvény hosszabb és rövidebb útvonala várja az érdeklődőket.

Tekintse meg z Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott szálláshelyek listáját!

Kapcsolódó oldalak