Szuadó-völgyi-víznyelőbarlang

Szuadó-völgyi-víznyelőbarlang

Orfű

A Szuadó-völgyi-víznyelőbarlang a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, a Szuadó-völgyben található Orfűtől kb. 3 km-re délre. Az 1995-ben feltárt víznyelőbarlang kőzethatáron helyezkedik el, kialakulásában a tektonikus preformáció (a barlangjáratok a kőzet törései, repedései mentén jönnek létre) is szerepet játszott, amit alátámaszt, hogy járatai főleg a területre jellemző ÉK-DNy-i irányú haránttörések futását követik.

A barlangjáratok alsó része általában szűk és éles permekkel, bemarásokkal jellemezhető eróziós formákban gazdag mészkőből, míg a járatok tágas, inkább horizontális, mint vertikális kiterjedésű felső része, eróziós formákban szegény dolomitból áll.

Formakincsét tekintve a barlang felső szakaszára az eróziós formák, némi cseppkőbekérgezés, és mangánkérges kavics előfordulása jellemző. A barlang középső szakaszában jelentkeznek először a klasszikus barlangi képződmények, a cseppkövek, a borsókövek, a különféle kalcit bekérgezések, kiválások. A barlang mennyezetén található képződmények között heliktitek („görbe cseppkövek”) is előfordulnak. A barlang újonnan felfedezett, nem látogatható alsó szakasza lényegesen eltér a korábban megismert felsőbb szakaszoktól. Jellemzően aktív patakos járat, s uralkodóvá válik a tektonikai preformáltság. A hasadékrendszer mentén intenzív cseppkőképződés figyelhető meg (szalmacseppkövek, sztalagmitok).

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Szuadó-völgyi-víznyelőbarlangot a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület által szervezett barlangtúrákon keresztül lehet meglátogatni. A Mecsek egyik leghosszabb barlangjaként, amelynek bejárásához – a legtöbb mecseki barlanggal ellentétben – alapfokú barlangjáró ismeretek elegendőek (a nehezebben járható szakaszokon létrák segítik a közlekedést), kiválóan alkalmas a Mecsek barlangvilágának megismertetésére.

A túrák az orfűi Mecsek Háza „barlangkutató központból” indulnak, ahonnan gyalogosan történik a mintegy 2,5 km-re lévő barlang megközelítése. A barlangban a résztvevők a Bejárat – Cseppköves-terem – Nagy-omlás – Mese-kanyon – Nagy-akna, majd visszafelé ugyanezt a kb. 200 m-es útvonalat járják be, kb. 2 óra alatt. Az előzetes bejelentkezéssel induló túrák idejére sisakot és lámpát a szakvezető biztosít, barlangi overall bérelhető.

A barlangtúrát érdemes összekötni az Orfűi Vízfő tanösvény bejárásával.

További információk a barlangtúráról itt találhatók.

 

Kapcsolódó oldalak